Blodpudding på menyn

Två kockar lägger upp blodpudding

I måndags hade vi på Restaurangakademien äran att laga lunch till ca 40 inbjudna gäster vid en presslunch inför Husmanskostens Dag, som går av stapeln om drygt en vecka. På menyn? Blodpudding med härliga tillbehör – en riktig klassiker!

När vi la ut en liten film om lunchen var det flera som önskade receptet. Och självklart bad vi vår kocksansvarige Johan Jakobsson om detta. Han vill dock hälsa att man ”kör lite på känsla” också. Men här kommer grundingredienserna. 

Grundrecept Johans blodpudding

  • 1 liter grisblod
  • 1 liter kryddig öl
  • 1 kg rågmjöl siktat
  • 100 g tärnat späck
  • 150 g tärnat äpple
  • 100 g tärnad lök
  • 100 g Gula russin
  • 1 flaska Sirap
  • ½ näve Salt
Nymalda kryddor efter smak:
  • 1 tsk Nejlika
  • ½ tsk Vitpeppar
  • ½ tsk Svartpeppar
  • 2 tsk Ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kryddpeppar
  • ½ tsk Kardemumma
  • 2 msk Lökpulver
  • 5 st Lagerblad
  • Ev lite Timjan eller Mejram
  • Salt

Serveras med:

  • Rårörda Lingon
  • Stekta äppelklyftor
  • Gula russin kokta i god vinäger
  • Rimmat fläsk eller rökt fläsk eller båda!
  • Brynt smör och stekflott


Om Husmanskostens dag

Husmanskostens Dag är ett initiativ som startades i höstas av Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademien. På kort tid har det fått stor spridning, och den 26 februari är nu en officiell temadag i Sverige. Fler än 600 restauranger har redan anslutit sig!