Restaurangakademien

Kunskap är en investering för livet!

Det är alltid rätt tid att ta tag i dina drömmar och utveckla dina kunskaper. Vi på Restaurangakademien erbjuder ett brett utbud av utbildningar och kurser som inspirerar och utmanar – oavsett om du vill stärka dina köksfärdigheter eller dyka djupare i vinets värld.

Aktuella kurser på Restaurangakademien

Vårens kursprogram fortsätter att utvecklas, här är några av de senaste nyheterna. Alla vårens kurser hittar du här

NYHET! Masterclass sås

Välkommen till en exklusiv masterclass där såsen står i centrum – en smakbärare som lyfter varje rätt till nya höjder. Tillsammans med den prisbelönta köksmästaren Petter Johansson samlas vi runt spisen i en intim och inspirerande chefs table-upplevelse.

Kursen är uppdelad på fristående förmiddagar, där varje tillfälle har ett eget smaktema

20/5: Ljusa, buljongbaserade såser
27/5: Djupa, mörka fondbaserade såser

NYHET! INTENSIVKURS Sommelier A, WSET Level 2

Nu lanserar vi vårt första steg i sommelierutbildningen som en intensivkurs på dagtid under en hel vecka.

Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.

Datum: vecka 27, 30/6-4/7 9:00-16:00

Thailänska kryddor

Thailändska köket

FÅTAL PLATSER KVAR. Gillar du hetta och aromatiska kryddor? Är du en flitig användare av morteln och wokpannan? Detta är kursen för dig som brinner för thailändska matlagning! Det thailändska köket är influerat av bland annat Kina, Burma och Malaysia och karaktäriseras av smakbalanser mellan hetta, syra, sötma, sälta och beska. 


Datum: 29/4 17:00-21:00

Kvinna håller en stor fisk

NYHET! Sjömat 2.0

Under en heldag fördjupar vi oss i sjömatsteknik och matlagningslaborationer, med fokus på slakt, styckning och fileing av olika arter. Vi jobbar praktiskt med matlagningskemi, och utforskar vad som egentligen händer när fisk, skaldjur och alger möter värme och teknik. Från Maillardreaktioner till emulsioner och osmos, det här är sjömat på riktigt. Några få platser finns kvar.
Datum: 13/5 9:00-16:00

Missa inte att söka vår YH-utbildning, Internationell sommelier och matsalschef

Nyheter & Inspiration

Ludwig Tjörnemo med sitt team och satuetten som visar att han vunnit den svenska uttagningen till Bocuse d'Or 2025

Ludwig Tjörnemo tar hem segern i Bocuse d'Or Sweden 2025

Efter en intensiv final på Münchenbryggeriet i Stockholm har Ludwig Tjörnemo kammat hem titeln som vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2025. Nu väntar den stora utmaningen att representera Sverige i…

Vinglas på rad

Sommelier A. Nu som intensivkurs

I sommar erbjuder vi en unik möjlighet att gå utbildning Sommelier A: Vinvärldens druvor som en intensivkurs under vecka 27. Under en hel vecka på dagtid får du en djupgående…

Två kockar lägger upp blodpudding

Blodpudding på menyn

I måndags hade vi på Restaurangakademien äran att laga lunch till ca 40 inbjudna gäster vid en presslunch inför Husmanskostens Dag, som går av stapeln om drygt en vecka. På…

Gustav Leonhardt under kvalet till Bocuse d'Or 2023

Kval till Bocuse d’Or, Bocuse d’Or Commis Award och Sommelier-SM samlas under samma tak den 31/3 2025

Den 31 mars samlas den svenska gastronomiska eliten på Münchenbryggeriet i Stockholm för en unik branschdag. Restaurangakademien och Svenska Sommelierföreningen står värdar för tre stora tävlingar: den svenska uttagningen till…

YH klass 2024

Nu har YH-antagningen öppnat: Internationell sommelier och matsalschef

Vill du arbeta med vin och service på högsta nivå? Nu öppnar ansökan till vår eftertraktade yrkeshögskoleutbildning Internationell Sommelier – Matsalschef på Restaurangakademien. Utbildningen, som omfattar 200 YH-poäng, är utvecklad…

Restaurangakademiens lokaler och logotyp

Restaurangakademien firar 40 år i gastronomins tjänst!

I år fyller Restaurangakademien 40 år! Sedan starten 1985 har vi varit en ledande mötesplats för gastronomi, utbildning och inspiration inom den svenska restaurangbranschen. Det hela började med en resa…

Kvinna i restaurang

Restaurangakademien kommer till Malmö våren 2025!

Nu lanserar vi vårt vårprogram i Malmö – ett unikt tillfälle att fördjupa dig i dryck, service och köksekonomi på plats i södra Sverige. Vi erbjuder flera inspirerande kurser: Sommelier…

Event på Restaurangakademien

Bjud in dina vänner eller kollegor till ett oförglömligt event hos oss! Vi skräddarsyr allt från middagar och dryckesprovningar till after-works, konferenser och fester – alltid anpassat efter dina önskemål.

Restaurangakademien har under många decennier varit en naturlig mötes- och utbildningsplats för restaurangbranschen. Därför är det roligt att som VD få möjlighet att vidareutveckla och stärka företagets verksamhet.

– Andreas Stenberg, VD