I 40 år har Restaurangakademien utbildat svenska sommelierer, och lagom till vårt jubileum har vi omformat vår utbildning i nära samarbete med branschen och branschexperter. Genom att lyfta fram dagens trender och önskemål från branschen och tidigare studenter erbjuder vi en modern och relevant sommelierutbildning.
Utbildningen är för alla – oavsett om du redan arbetar i restaurangbranschen eller vill byta karriär. Vi inkluderar WSET Level 2 och 3 som en integrerad del, vilket ger dig en internationellt erkänd certifiering. Våra kunniga föreläsare ger dig djupgående insikter inom vin, destillat, öl, och kombinationen mellan mat och dryck. Under utbildningsdagarna serveras luncher, skapade av Restaurangakademiens kockar, med drycker som knyter an till dagens tema. Du får en inblick i hur dryck kan förhöja en måltid.
Utbildningen består av fyra kurser som du kan läsa i olika takt och ordning. Vår rekommendation är att genomföra den under två terminer. Med vårt Sommelierdiplom, som du får efter genomförd utbildning med godkänt betyg, stärker du din position i branschen och öppnar dörrar till spännande möjligheter.
Vad gör vår utbildning unik?
- WSET-certifiering: Vi är den enda sommelierutbildningen i Sverige som inkluderar WSET Level 2 och 3 i grundavgiften.
- Stort utbud av kvalitetsviner: Vi provar flest kvalitetsviner av alla sommelierutbildningar i Sverige och lägger stor fokus vid provning av dryck.
- Ledande föreläsare: Våra föreläsare är några av landets mest kunniga experter.
- Mat och dryck i kombination: Våra professionella kockar tillagar luncher som serveras med passande dryck för att fördjupa din förståelse för dryckens roll vid måltider.
- Flexibelt upplägg: Utbildningen är uppdelad i fyra olika kurser som du kan läsa i olika takt och ordning. Vår rekommendation är att du läser utbildningen under två terminer och följer kurserna från A till D.
Kurser i Restaurangakademiens Diplomerade Sommelierutbildning
Sommelier A: Vinvärldens druvor, 6,5 dagar
Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier.
En kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.
Provningsmetodik och sensorik. Hur man smakar och beskriver vin med hjälp av WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT).
Hur miljöfaktorer, druvodling, vinframställning och mognad påverkar stilen och kvaliteten på viner. Hur druvsorter och vinframställningsprocesser påverkar stilar av vin, Mousserande viner och starkviner.
EU-lagstiftning för vin.
Grundläggande märkning och termer som används för att ange ursprung, stil och kvalitet.
Dryckeshistoria.
Grundbegrepp och processer för lagring samt servering av vin.
Introduktion till mat- och vin i kombination.
Provningar av viner under handledning.
Pinot Noir
Zinfandel, Primitivo
Riesling
Chenin Blanc, Sémillon och Furmint
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Gewurztraminer, Viogner och Albariño
Merlot
Cabernet Sauvignon
Syrah, Shiraz
Gamay
Grenache, Garnacha
Tempranillo
Carmenère, Malbec och Pinotage
Cortese, Garganega och Fiano
Nebbiolo, Barbera och Corvina
Sangiovese, Montepulciano
Efter avslutad kurs kommer du att vara en mer säker vinprovare som kan beskriva och jämföra stilarna hos viner som produceras av internationellt och regionalt viktiga druvsorter. Du kommer att veta hur man tolkar vinetiketter från de viktigaste vinproducerande regionerna i världen och hur man lagrar, serverar, smakar och kombinerar viner för att få ut det bästa av valt vin.
Examination: WSET, Level 2
Förkunskapskrav: Inga
Sommelier B: Svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl, 5,5 dagar
Den här kursen kommer fördjupa din kunskap om dryck – från svenska viner och Low Intervention Wine till experiment med alkoholfria alternativ och destillat. Utforska vinodlingsfilosofier, lär dig om olika vintyper och prova utvalda viner, destillat och öl.
Under den här kursen breddar du din kunskap om dryck. Under kursen lyfter vi svenska viner, hur de odlas och den variation som finns. Vi analyserar begreppet Low Intervention Wine och diskuterar olika filosofier kring vinodling och vinmakning, samt hur de är tänkta till att återspegla druva och växtplats i det färdiga vinet. Naturligtvis kommer vi också ta itu med begrepp som ”orange”, ”filtrering” och ”skalmacererat” samt prova en mängd speciellt utvalda viner med olika stilar.
Välarbetade och egengjorda alkoholfria drycker har blivit ett givet inslag på restauranger idag. Vi laborerar med kryddor, örter, fermentering, frukt och grönt för att skapa nutida drykesalternativ.
Under kursen får du en djupare kunskap om destillat och öl, vilket ger dig en bredare förståelse för hur du använder dessa drycker i din verksamhet. Vi lär oss hur man provar destillat och urskiljer olika basråvaror och destillationsmetoder.
Examination: Teoriprov och destillatprovning
Förkunskapskrav: Rekommenderat Sommelier A, eller WSET level 2
Sommelier C: Vinvärldens länder och regioner, 11 dagar
Den här kursen kommer fördjupa din kunskap om dryck – från svenska viner och Low Intervention Wine till experiment med alkoholfria alternativ och destillat. Utforska vinodlingsfilosofier, lär dig om olika vintyper och prova utvalda viner, destillat och öl. I denna kurs ingår WSET Level 3.
De viktigaste faktorerna i vinproduktionen: läge, druvodling, vinframställning, mognad och buteljering.
Stilla viner i världen
Mousserande viner i världen och champagne
Världens starkviner
Analytisk blindprovning enligt svensk metodik.
Provningar av viner med handledning
Alsace
Bordeaux
Bourgogne, Beaujolais
Jura
Loire
Rhône
Sydfrankrike
Grekland
Italien
Spanien
Portugal
Ungern
Tyskland, Österrike
Sydamerika
USA och Kanada
Sydafrika
Australien och Nya Zeeland
Champagne
Mousserande vin i världen
Sherry
Port
Muscat
Efter avklarad kurs kommer du kunna smaka, prova och med säkerhet beskriva egenskaperna hos de viktigaste vinerna i världen och ge information om de viktigaste faktorerna som påverkar stil, kvalitet och pris. Du kommer ha en djup kunskap och förståelse för vinvärldens länder och regioner. Du kommer att vara i en utmärkt position för att ge råd och rekommendationer om vin. Du kommer att kunna hantera gästernas önskemål och behov på ett kompetent sätt och göra välgrundade val av viner i olika situationer.
Examination: WSET Level 3 Theory and Tasting, Restaurangakademiens Sommelierprov och tasting
Förkunskapskrav: Sommelier A eller WSET level 2
Sommelier D: Sommelleri, mat och dryck i kombination, 6 dagar
Denna kurs förfinar ditt sommelierhantverk med fokus på dekantering, service och värdskap samt ekonomisk förståelse för dryckeslistan. Du utvecklar även färdigheter i mat- och dryckeskombinationer genom avancerade övningar.
För att bli en skicklig sommelier krävs ett bra hantverk. Under denna kurs fördjupar vi din dryckeskunskap med dekantering, sommelierens roll, arbetet med vin, service och värdskap. En annan mycket viktig del för att lyckas med en hållbar ekonomi är att ha kunskap om verksamhetens dryckeslista. Därför innehåller den här kursen kalkylering och prissättning. Du kommer även få en fördjupad kunskap om dryck och mat i kombination med komplexa övningar.
Examinationer: Mat och dryck, dekantering, dryckeslista
Förkunskapskrav: Sommelier C eller WSET level 3
Om utbildningen
Antal dagar: 28,5 dagar för hela utbildningen. Kursstart Sommelier A 4/3 2025
Tid: En heldag i veckan, kl. 09:00-16:00
Diplomering: För att få Restaurangakademiens Sommelierdiplom krävs minst godkänt i alla kurser (A-D). För att få WSET Level 2 och 3 krävs godkänt på dessa prov.
Förkunskaper: Du behöver inga förkunskaper för att gå utbildningen. Har du goda kunskaper, exempelvis WSET Level 2, hör av dig till oss så skräddarsyr vi din utbildning.
Ingår i priset: Lunch, fika, kursmaterial, all dryck, examinationer
Pris: 64 900 ex moms för hela utbildningen (vid bokning av hela utbildningen, för bokning av enstaka kurser gäller annan prissättning).
Restaurangakademiens Sommelierutbildning rekommenderas av Svenska Sommelierföreningen
Dela upp din utbildning
Sommelier A – Vinvärldens druvor, WSET Level 2
Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier. Du kan välja att läsa kursen fristående eller som en del i Sommelierutbildningen.
Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.
Sommelier B – Svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl
Den här kursen ger en fördjupning inom dryck och kan bokas separat eller som en del av vår Sommelierutbildning. Med fokus på svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl ger kursen dig både teori och praktiska insikter i de senaste trenderna och traditionerna.