INTENSIVKURS, Sommelier A – Vinvärldens druvor, WSET Level 2

Nu lanserar vi vårt första steg i sommelierutbildningen som en intensivkurs på dagtid under en hel vecka.

Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2. Läs mer om WSET

Kursen kan läsas fristående eller som första steget i utbildningen Diplomerad Sommelier.

Kursen omfattar

  • Provningsmetodik och sensorik. Hur man smakar och beskriver vin med hjälp av WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT). 
  • Hur miljöfaktorer, druvodling, vinframställning och mognad påverkar stilen och kvaliteten på viner.
  • Hur druvsorter och vinframställningsprocesser påverkar stilar av vin, Mousserande viner och starkviner. 
  • EU-lagstiftning för vin. 
    Grundläggande märkning och termer som används för att ange ursprung, stil och kvalitet.  
  • Dryckeshistoria.  
  • Grundbegrepp och processer för lagring samt servering av vin. 
  • Introduktion till mat och vin i kombination. 
  • Provningar av viner under handledning.  

Efter avslutad kurs kommer du att vara en mer säker vinprovare som kan beskriva och jämföra stilarna hos viner som produceras av internationellt och regionalt viktiga druvsorter. Du kommer att veta hur man tolkar vinetiketter från de viktigaste vinproducerande regionerna i världen och hur man lagrar, serverar, smakar och kombinerar viner för att få ut det bästa av valt vin.  

Examination

I slutet av sommaren kommer du skriva provet för WSET Level 2. Då kommer du ha haft tid att plugga på egen hand och fördjupa de kunskaper du har fått under intensivkursen. Exakt datum kommer inom kort.

Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier. Efter att ha läst den här kursen kan du, om du vill, fortsätta att läsa kommande steg hos Restaurangakademien. 

Om utbildningen

Datum: vecka 27, 30/6-4/7 2025
Tid: kl. 09:00-16:00
Examination: WSET Level 2 vid godkänt prov. För att få Restaurangakademiens Sommelierdiplomering krävs godkänt betyg på hela Sommelierutbildningen
Förkunskaper: Inga
Ingår i priset: Lunch, fika, kursmaterial, all dryck, examination

Sommelierutbildningens kurser

Sommelier B – Svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl

Den här kursen ger en fördjupning inom dryck och kan bokas separat eller som en del av vår Sommelierutbildning. Med fokus på svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl ger kursen dig både teori och praktiska insikter i de senaste trenderna och traditionerna.

Sommelier C – Vinvärldens länder och regioner. WSET Level 3

Denna kurs ger dig en djupgående förståelse för vinproduktionens nyckelfaktorer och de mest betydelsefulla vinerna i världen. Du får analysera stilla, mousserande och starkviner genom analytisk blindprovning och handledda provningar. Efter kursen kommer du kunna identifiera och beskriva viners egenskaper, förstå hur olika faktorer påverkar stil, kvalitet och pris samt ge professionella råd om vinval.

Sommelier D – Hantverk, mat och dryck i kombination

Denna kurs förfinar ditt sommelierhantverk med fokus på dekantering, service och värdskap samt ekonomisk förståelse för dryckeslistan. Du utvecklar även färdigheter i mat- och dryckeskombinationer genom avancerade övningar.