Sommelierutbildning steg 1 ersätts våren 2025 med Sommelier A och Sommelier B samt hela utbildningen Diplomerad Sommelier
Varför välja Restaurangakademiens sommelierutbildning?
I 40 år har Restaurangakademien utbildat svenska sommelierer, och lagom till vårt jubileum har vi omformat vår utbildning i nära samarbete med branschen och branschexperter. Genom att lyfta fram dagens trender och önskemål från branschen och tidigare studenter erbjuder vi en modern och relevant sommelierutbildning.
Det som gör vår utbildning unik:
- WSET-certifiering: Vi är den enda sommelierutbildningen i Sverige som inkluderar WSET Level 2 och 3 i grundavgiften.
- Stort utbud av kvalitetsviner: Vi provar flest kvalitetsviner av alla sommelierutbildningar i Sverige och lägger stor fokus vid provning av dryck.
- Ledande föreläsare: Våra föreläsare är några av landets mest kunniga experter.
- Mat och dryck i kombination: Våra professionella kockar tillagar luncher som serveras med passande dryck för att fördjupa din förståelse för dryckens roll vid måltider.
- Flexibelt upplägg: Utbildningen är uppdelad i fyra olika kurser som du kan läsa i olika takt och ordning. Vår rekommendation är att du läser utbildningen under två terminer och följer kurserna från A till D.
Vill du veta mer om WSET? Titta in på den här sidan?
03-sep
Introduktion kursen, syfte och mål, Ulrika/Mattias
Dekantering, Ulrika
Bygg ditt vin, Ulrika
Provningsmetodik WSET Level 2 och EU-lagstiftning, Niklas
10-sep
Vinodling, Michel
Vinframställning, Michel
17-sep
Tempranillo, Nebbiolo, Sangivoese, Pinot Gris och andra druvor, Susanne
24-sep
Syrah, Grenache, Riesling och andra druvor, Lars
01-okt
Destillation och sprit, Mattias
Vinets kemi, defekter och förslutningar, Oskar
Hållbarhet och vinodling, Oskar
08-okt
Pinot Noir, Chardonnay och andra druvor, Lars
15-okt
Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc och andra druvor Ulrika
22-okt
Provningsmetodik WSET Level 3, Niklas
Mousserande, Niklas
29-okt Höstlov
05-nov
Våra sinnen och smaker, Jesper
Vin och mat i kombination, Emelie
Dryck och mat i kombination, Emelie
12-nov
Aromer, våra sinnen och defekter, Oskar
Söta och förstärkta viner, Jan
19-nov
Kreativt sommelierarbete och kalkylering, Ulrika
Praktiska moment i grupper: dekantering och temperaturer, Ulrika/Mattias
26-nov
Öl, Malin
Öl, defekter, Malin D
Historiska druvor, Ulrika
03-dec
Skriftligt prov WSET Level 2, digitalt Restaurangakademien test samt blindprovning, Niklas
Vitivini 2.0, Niklas
Glasprovning, Jane
Föreläsare: Mattias Dahl, Ulrika Karlsson, Niklas Bergqvist, Michel Jamais, Susanne Berglund-Krantz, Lars Trogen, Oskar Henriksson, Jesper Johansson, Emelie Svensson, Jan Rosborn, Malin Derwinger, Jane Sandström
Har du frågor om vår Sommelierutbildning?
Här besvarar vi vanliga frågor och funderingar.
Läs till Sommelier!
Diplomerad Sommelierutbildning
Restaurangakademien, Sveriges mest etablerade utbildningsplats för sommelierer, firar 40 år 2025 och lanserar i och med det en uppdaterad sommelierutbildning som integrerar WSET Level 2 och 3. Den nya utbildningen, framtagen tillsammans med branschen, består av fyra fristående kurser, vilket ger studenterna flexibiliteten att anpassa sin utbildning efter egen takt och tid.
Att köpa hela utbildningen, dvs samtliga 4 kurser, vid ett och samma tillfälle ger ett mycket förmånligt pris.
Sommelier A – Vinvärldens druvor, WSET Level 2
Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier. Du kan välja att läsa kursen fristående eller som en del i Sommelierutbildningen.
Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.