Matlagningens fem grunder

Detta är en utbildning framtagen för dig som vill lära dig om grunderna inom professionell matlagning. Utbildningen är uppdelad på fem tillfällen och fokusområden: kött, fisk, sås, grönsaker och dessert. Vid varje tillfälle går vi igenom råvarukunskap, tillagningstekniker samt knivteknik och olika smakkombinationer.

Kurstillfälle 1: Grunderna inom kött

  • Råvarukunskap om gris & nöt
  • Detaljstyckning och skärtekniker
  • Tillagningsmetoder för de olika styckningsdetaljerna
  • Genomgång av olika tillagningstekniker och temperaturer/ kärntemperaturer
  • Tillagning av olika förrätter och varmrätter

Kurstillfälle 2: Grunderna inom fisk

  • Råvarukunskap om fisk
  • Filea och stycka rund- och plattfisk
  • Genomgång av olika tillagningsmetoder & temperaturer/ kärntemperaturer
  • Tillagning av olika förrätter och varmrätter

Kurstillfälle 3: Grunderna inom grönsaker

  • Råvarukunskap om grönsaker
  • Råvarukunskap om utvalda torkade baljväxter
  • Genomgång av olika tillagningsmetoder och temperaturer/ kärntemperaturer
  • Tillagning av olika förrätter och varmrätter

Kurstillfälle 4: Grunderna inom sås

  • Kunskap om olika buljonger och fonder
  • De franska kökets fem grundsåser
  • Genomgång av olika tekniker för redning
  • Kalla såser, dressingar och emulsionssåser
  • Smaksättning av kalla och varma såser

Kurstillfälle 5: Grunderna inom dessert

  • Råvarukunskap inom konditori
  • Genomgång av desserttekniker för kalla och varma desserter
  • Tillagning av desserter anpassade för à la carte och fest


Datum: 3/9, 10/9, 17/9, 24/9 och 1/10 17:00-22:00
(Välkommen 30 minuter innan kursstart för en lättare måltid )
Föreläsare: Jesper Johansson (Kurstillfälle 1,2, 3 & 5), Jenny Kvick (Kurstillfälle 4)
Övrigt: I priset ingår förkläde, mat och dryck. Receptkompendium skickas ut digitalt efter avslutad kurs. Vi har inte möjlighet att anpassa våra kurser efter allergier eller specialkost.