Linda hade alltid haft ett intresse för vin, men det var först när hon bestämde sig för att gå en grundkurs i vin som hennes passion verkligen tog fart. ”Jag ville göra något för mig själv, lära mig något nytt”, berättar hon. Kursen öppnade en ny värld för henne, och snart väcktes tanken på att bli sommelier. När möjligheten att delta i Restaurangakademiens kurs Fördjupning inom vin på kvällstid dök upp, såg Linda sin chans. ”Det var perfekt att kunna kombinera jobb och utbildning. Ett sätt att känna på om jag skulle fixa nästa steg utan att behöva ta tjänstledigt.”
Utbildningen Fördjupning inom vin fick det att lossna
När hon började Fördjupning inom vin var Linda helt inställd på att satsa helhjärtat. ”Det blev verkligen extra roligt när jag började förstå på riktigt vad vi höll på med. Jag kunde resonera kring vin, och det var då det verkligen lossnade.” Den glädjen infann sig ofta utanför själva kursen – på restauranger eller tillsammans med vänner – där hon insåg att det här var något hon ville fortsätta med. ”Jag vill bli sommelier för att inspirera andra till samma känsla.”
I vår kommer Linda ta tjänstledigt på deltid för att gå vidare med sin utbildning och satsa fullt ut på sitt sommelierdiplom. ”Jag ser verkligen fram emot det, även om det är lite nervöst. Men jag ska klara det.”
Vem som helst kan gå den här utbildningen
När Linda får frågan om vem som bör gå Fördjupning inom vin, svarar hon utan tvekan: ”Vem som helst, så länge du tycker om vin. I vår grupp var det väldigt blandat – från de som skulle öppna en vinbar till mig som jobbar som rekryteringskonsult inom IT.”
Det hon uppskattade mest med utbildningen var variationen på föreläsare och hur de utmanade deltagarna att reflektera över sina upplevelser. ”Ulrika Karlsson var nog min favorit. Hon utmanade oss verkligen att tänka efter kring vad vi gjorde och varför vi gillade vissa viner.” Linda betonade också vikten av att utbildningen var fysiskt på plats, vilket möjliggjorde direkt interaktion med lärare och andra deltagare. ”Att få feedback medan man provar vinerna är jätteviktigt.”
Drömmen att bli sommelier kan bli verklig
Vad framtiden bär för Linda återstår att se, men hon är öppen för att börja som vinkonsult och hålla provningar. Steget till att bli sommelier känns nu närmare än någonsin.
- Linda gick Fördjupning inom vin våren 2024
- Hon arbetar idag som rekryteringskonsult inom IT men har bakgrund inom försäljning.
Nyfiken på våra utbildningar?
Sommelierutbildning steg 2
Vår sommelierutbildning steg 2 är det andra och sista steget mot att bli en diplomerad sommelier. För att läsa utbildningen kräver det att du har avslutat vår Sommelierutbildning steg 1 (WSET Level 2) och har ett starkt vinintresse som du förädlat till kunskap. Du bör även ha som ambition att vilja involvera andra drycker så som öl, likör, whisky, rom och champagne.
Steg 2 ger dig internationell validitet med den internationella certifieringen WSET
Fördjupning inom vin – 10 tillfällen
Detta är vår fördjupande vinkurs för dig som antingen redan gått Grunderna inom vin eller för dig som kanske vill påbörja en längre utbildningsresa inom dryckesområdet. Under kursens gång förfinas dina kunskaper kring de viktigaste druvorna, odling, vinframställning och provningsmetodik. Vi varvar teoretisk vinkunskap med provning av ett brett och gediget utbud av kvalitetsviner – allt under ledning av landets mest meriterade föreläsare.