Intresset för det traditionella charkuterihantverket Pâté-Croûte, även känt som inbakad paté, växer stadigt i Sverige. Den 16 september arrangeras för andra året i rad en svensk kvaltävling inför VM, som kommer att äga rum senare i vinter i Lyon, Frankrike. I år har nio skickliga kockar från några av Sveriges mest välrenommerade restauranger, inklusive Werséns i Åre, Sturehof i Stockholm och Bar Bulot i Göteborg, anmält sig. Alla hoppas på att få representera Sverige på den internationella scenen.
”Att vi har hela nio deltagare i tävlingen överträffar verkligen mina förväntningar. Fem av dem är nya deltagare, medan de andra fyra är här för att ta revansch från förra året. Det stora intresset kring tävlingen är uppenbart, och vi ser fram emot att välkomna både publik och branschprofiler till Restaurangakademien den 16 september. Det kommer att bli en spännande tävling!”, säger Per Nordlind, ordförande för den svenska uttagningen till VM i Pâté-Croûte 2024.
Ett hantverk med många olika moment
Pâté-Croûte är ett gastronomiskt hantverk som kombinerar expertis inom charkuteri, matlagning och bakning. Att bemästra denna konst kräver tid, gedigen råvarukännedom, hantverksskicklighet och stor noggrannhet.
Championnat du Monde de Pâté-Croûte – världsmästerskapet
Sedan 2009 har världsmästerskapet i Pâté-Croûte, Championnat du Monde de Pâté-Croûte, hållits i den gastronomiska huvudstaden Lyon. Tävlande från hela världen deltar, och kvaltävlingar arrangeras på platser som Montreal, Tokyo, London, Paris, Köpenhamn, Mexiko City, Monaco och sedan förra året även i Stockholm, hos oss på Restaurangakademien.
En riktig superjury
Årets jury leds av Tommy Myllymäki, och han får sällskap av bland andra 2023 års svenska mästare, Malidza Larsson. Tillsammans med andra framstående kockar och krögare från både Sverige och Frankrike ska de utse årets vinnare. ”Att ha med profiler som Tommy och Andreas Larsson i juryn höjer verkligen tävlingens status. Dessutom är det en ära att Christophe Marguin från organisationen i Lyon kommer att vara med och bedöma. Det är hedrande att vi har fått en så kompetent jury för att välja Sveriges representant till VM!”, säger Jesper Johansson, rektor vid Restaurangakademien och tävlingsledare.
Den svenska kvaltävlingen
Den svenska kvaltävlingen äger rum den 16 september på Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm. Vinnaren kommer sedan att tävla i VM-finalen i Lyon den 2 december 2024.
Årets deltagare i den Svenska uttagningen till VM i Pâté-Croûte
- Yohanna Blomgren, Sturehof, Stockholm
- Johan Fors, ERTH Hötorgshallen, Stockholm
- Otto Håkansson, Bar Bulot, Göteborg
- Fredrik Krook, Frilans, Stockholm
- Victor Magdeburg, Chez Jolie, Stockholm
- Amanda Ledel, Voisine, Stockholm
- Gerdvilas Zalys, Nabo, Stockholm
- Kristin Åhlander, Werners, Skara
- Kenneth Älmquist, Werséns, Åre
Tävlingsledning
- Per Nordlind, Fondateur
- Jesper Johansson, Directeur Technique
- Jimmie Rundqvist, Organisation Cuisine
Jury
- Tommy Myllymäki, President Bocuse d’Or Sweden
- Christophe Marguin, Président Les Toques Blanches Lyonnaises
- Malidza Larsson, vinnare av SM i Pâté-Croûte 2023
- Louis Dupuy Roudel, Restaurang Persona, Prix Taittinger 2024
- Damien Foschetti, Fosch Artisan, bagar- och konditormästare
- Malin Söderström, Moderna Museet m.m.
- Andreas Larsson, Best Sommelier of the World 2007