Är du redo att ta nästa steg i din karriär eller kanske byta bana helt? Vår sommelierutbildning, steg 1, passar både dig som redan arbetar inom restaurangbranschen och dig som är nyfiken på att bli en del av den. Inga förkunskaper krävs!
Sommelierutbildning steg 1 är första steget mot att bli diplomerad sommelier. För att få diplomeringen krävs dock ytterligare en termins studier.
Varför välja Restaurangakademiens sommelierutbildning?
Restaurangakademien är Sveriges mest etablerade utbildningsplats för drycker! Sedan 1985 har vi utbildat landets främsta sommelierer och vår passion för att sprida banbrytande vinkunskap är starkare än någonsin. Vi anpassar vår utbildning efter dryckesvärldens senaste trender och utvecklingar.
Det som gör vår utbildning unik:
- Brett utbud av kvalitetsviner: Prova flest kvalitetsviner av alla sommelierutbildningar i Sverige.
- Ledande föreläsare: Våra kurser leds av några av landets mest kunniga experter.
- WSET-certifiering: Vi är den enda sommelierutbildningen i Sverige som inkluderar WSET Level 2 i kursavgiften.
- Mat och dryck i kombination: Våra professionella kockar tillagar luncher som serveras med passande dryck för att fördjupa din förståelse för dryckens roll vid måltider.
Sommelierutbildning steg 1 – WSET Level 2
Steg 1 på Sommelierutbildningen ger dig WSET Level 2 och är det första steget mot att bli en diplomerad sommelier. Utbildningen, som äger rum på plats i våra lokaler i Stockholm, passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. I utbildningen får du lära dig om de vanligaste druvorna, dryckeshistoria, odling och framställning, mat och vin i kombination.
Om du vill bli diplomerad sommelier behöver du läsa både steg 1 och steg 2. Efter godkänd examination av det första steget innehar du WSET Level 2 av den internationella certifieringen WSET (Wine and Spirits Education Trust). WSET Level 3 uppnår du under sommelierutbildningens andra termin. För att läsa steg 1 behöver du inga förkunskaper. Med en nyfikenhet och ett stort engagemang kommer du långt! Är du helt novis i vinvärlden rekommenderar vi dig att först läsa vår förberedande vinkurs Grunderna inom vin som ger dig WSET Level 1, detta är dock frivilligt.
Vill du veta mer om WSET? Titta in på den här sidan?
Kursinformation, Sommelierutbildning steg 1
Datum: Nya datum för våren 2025 kommer inom kort
Föreläsare: Under utbildningens gång får du ta del av vårt breda nätverk av kunniga föreläsare och välkända experter inom vin och dryck. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Kursmaterial: Ingår i priset. Kursbok och övningshäfte från WSET är på engelska (föreläsningar och övrigt material är på svenska).
Lunch: Ingår i priset och är en del av det pedagogiska upplägget där dryck provas i samband med lunchen.
Övrigt: Utbildningen omfattar en heldag i veckan i totalt 13 veckor. Du kan utan problem kombinera utbildningen med arbete.
Betalning: Du kan välja att delbetala utbildningsavgiften. Detta måste göras innan du anmäler dig. Vi erbjuder även räntefri avbetalning för den som vill betala halva avgiften innan kursstart och halva avgiften efter kursstart. Om du vill dela upp din betalning på två fakturor måste du ange det i bokningsformuläret när du gör din bokning.
Tips! Du erhåller 10 000 kr rabatt exkl. moms vid bokning av både Steg 1 och Steg 2 samtidigt. Du kan inte kombinera detta erbjudande med andra.
03-sep
Introduktion kursen, syfte och mål, Ulrika/Mattias
Dekantering, Ulrika
Bygg ditt vin, Ulrika
Provningsmetodik WSET Level 2 och EU-lagstiftning, Niklas
10-sep
Vinodling, Michel
Vinframställning, Michel
17-sep
Tempranillo, Nebbiolo, Sangivoese, Pinot Gris och andra druvor, Susanne
24-sep
Syrah, Grenache, Riesling och andra druvor, Lars
01-okt
Destillation och sprit, Mattias
Vinets kemi, defekter och förslutningar, Oskar
Hållbarhet och vinodling, Oskar
08-okt
Pinot Noir, Chardonnay och andra druvor, Lars
15-okt
Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc och andra druvor Ulrika
22-okt
Provningsmetodik WSET Level 3, Niklas
Mousserande, Niklas
29-okt Höstlov
05-nov
Våra sinnen och smaker, Jesper
Vin och mat i kombination, Emelie
Dryck och mat i kombination, Emelie
12-nov
Aromer, våra sinnen och defekter, Oskar
Söta och förstärkta viner, Jan
19-nov
Kreativt sommelierarbete och kalkylering, Ulrika
Praktiska moment i grupper: dekantering och temperaturer, Ulrika/Mattias
26-nov
Öl, Malin
Öl, defekter, Malin D
Historiska druvor, Ulrika
03-dec
Skriftligt prov WSET Level 2, digitalt Restaurangakademien test samt blindprovning, Niklas
Vitivini 2.0, Niklas
Glasprovning, Jane
Föreläsare: Mattias Dahl, Ulrika Karlsson, Niklas Bergqvist, Michel Jamais, Susanne Berglund-Krantz, Lars Trogen, Oskar Henriksson, Jesper Johansson, Emelie Svensson, Jan Rosborn, Malin Derwinger, Jane Sandström
Har du frågor om vår Sommelierutbildning?
Här besvarar vi vanliga frågor och funderingar.
Fler dryckesutbildningar
Sommelierutbildning Steg 1 & 2
WSET Level 2 & 3
I vår Sommelierutbildning Steg 1 och Steg 2 har du möjlighet till att bli diplomerad sommelier med internationell validitet. Utbildningen omfattar två terminer och ger en rabatt på 10 000:- om du bokar båda tillfällena samtidigt.
Yrkeshögskoleutbildning Internationell Sommelier – Matsalschef
Genom en kombination av teoretiska studier och praktisk restaurangpraktik förbereder vi dig för en roll som sommelier, både nationellt och internationellt. Utbildningen är kostnadsfri (kurslitteratur och mat tillkommer) och berättigar till studiemedel.
Grunderna inom vin
WSET level 1
Det här är vår grundläggande vinkurs. Perfekt för dig som vill fördjupa dina kunskaper om kända vindruvor och vinländer. Under kursens gång får du möjlighet att prova olika karaktäristiska viner och lära dig om den fascinerande kombinationen av mat och vin.