Bli Internationell sommelier och matsalschef – Starta din karriär hos oss!

Vill du arbeta med vin och service på högsta nivå? Internationell Sommelier – Matsalschef är en yrkeshögskoleutbildning på 200 YH-poäng för dig som brinner för vin och gastronomi, trivs i sociala sammanhang och vill bygga en karriär inom hotell- och restaurangbranschen.

Utbildningen är utvecklad i samarbete med branschens ledande experter och kombinerar teori med praktik. Redan under studietiden får du tillämpa dina yrkeskunskaper genom praktiskt matsalsarbete och Lärande i arbete (LIA).

Efter utbildningen kan du arbeta som sommelier och matsalschef inom hotell- och restaurangbranschen. Både nationellt och internationellt.

Du får lära dig

  • Vinkunskap, ursprung, druvor, distrikt och provningsmetodik
  • Dryckeskunskap, vin, starkvin, destillat, öl, alkoholfritt, kaffe och te
  • Sensorik, mat och dryck i kombination, analysera och beskriva smaker
  • Ansvarsfull alkoholhantering
  • Gastronomi och service, sommelierhantverk, gästbemötande och säljteknik
  • Ledarskap och ekonomi, management på restaurang
  • Internationell certifiering enligt WSET Level 2 & 3*

*WSET, Wine and Spirit Education Trust, Internationell certifiering inom dryck. Läs mer här.

Branschnära samarbete

Restaurangakademien har ett nära samarbete med branschen, vilket ger dig en unik möjlighet att bygga upp ditt professionella nätverk redan under studietiden. Under 16 veckors Lärande i arbete skaffar du dig värdefull erfarenhet och utvecklar din yrkeskunskap.

Under utbildningen träffar du framstående branschprofiler som föreläsare, vilket ger dig direkt insikt i yrkeslivet och skapar unika karriärmöjligheter både i Sverige och internationellt.

Utbildningsinformation

Datum: 18 augusti 2025
Ansökningsperiod: 5 februari – 31 maj 2025
Omfattning:
1 års heltidsstudier (200 YH-poäng), inkl. 16 veckors LIA
Föreläsare:
Utbildningens föreläsare är experter inom restaurang, vin och dryck. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Undervisningsspråk: Svenska och engelska
Avgift: Utbildningen är avgiftsfri. Kostnader för kurslitteratur, studiematerial och måltider (3 200 kr/termin inkl. moms)
CSN: Utbildningen berättigar till studiemedel. Ansök hos Centrala studiestödsnämnden CSN
Stipendier: Ett sätt att finansiera delar av din utbildning är att söka stipendier
Antal platser: 35
Plats:
Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm
Kontakt: Camilla Ahnström, Utbildningskoordinator

YH 2024-2025 – schema och information

Sagt om utbildningen

Jag rekommenderar utbildningen till de som vill utvecklas inom sin yrkesroll eller helt byta bana i livet.

Pernilla Friari, YH-student HT 2023-VT 2024

Utbildningen ger möjlighet till att skapa nya kontakter och nätverk, som enligt min erfarenhet är bland det viktigaste och roligaste med restaurangbranschen. Oavsett om du är ny i branschen eller vill vidareutbilda dig så är detta en utbildning för dig som verkligen vill satsa på att jobba inom restaurangbranschen. Dessutom får du möjlighet att genomföra två praktikperioder vilket kommer ge dig en ordentligt inblick i verkligheten och stärka din yrkesroll.

Emelie Svensson, krögare Restaurang Agnes & föreläsare på Restaurangakademien

Jag valde att söka utbildningen för att jag vill få en djupare förståelse och kunskap i yrket som sommelier. Utbildningen passar alla oavsett om du har erfarenhet från branschen eller inte. Det viktigaste är att man har ett genuint intresse.

Amanda Kristiansson, YH-student HT 2023-VT 2024

Utbildningen är en unik språngbräda som kommer kunna öppna många dörrar och ett fantastiskt tillfälle till att forma sin egen karriär.

Sören Polonius, chefssommelier Adam & Albin samt föreläsare på Restaurangakademien
En karaff med vin som hälls i ett glas

Varför välja en yrkesutbildning som sommelier och matsalschef?

Restaurangakademiens yrkeshögskoleutbildning ger dig en formell kompetens och certifiering, vilket är avgörande för att konkurrera om jobb inom branschen. Under utbildningen får du även praktisk erfarenhet och nätverkande möjligheter, vilket ger dig en bra start i din karriär som sommelier och matsalschef.