Vill du arbeta med vin och service på högsta nivå? Internationell Sommelier – Matsalschef är en yrkeshögskoleutbildning på 200 YH-poäng för dig som brinner för vin och gastronomi, trivs i sociala sammanhang och vill bygga en karriär inom hotell- och restaurangbranschen.
Utbildningen är utvecklad i samarbete med branschens ledande experter och kombinerar teori med praktik. Redan under studietiden får du tillämpa dina yrkeskunskaper genom praktiskt matsalsarbete och Lärande i arbete (LIA).
Efter utbildningen kan du arbeta som sommelier och matsalschef inom hotell- och restaurangbranschen. Både nationellt och internationellt.
Du får lära dig
- Vinkunskap, ursprung, druvor, distrikt och provningsmetodik
- Dryckeskunskap, vin, starkvin, destillat, öl, alkoholfritt, kaffe och te
- Sensorik, mat och dryck i kombination, analysera och beskriva smaker
- Ansvarsfull alkoholhantering
- Gastronomi och service, sommelierhantverk, gästbemötande och säljteknik
- Ledarskap och ekonomi, management på restaurang
- Internationell certifiering enligt WSET Level 2 & 3*
*WSET, Wine and Spirit Education Trust, Internationell certifiering inom dryck. Läs mer här.
Branschnära samarbete
Restaurangakademien har ett nära samarbete med branschen, vilket ger dig en unik möjlighet att bygga upp ditt professionella nätverk redan under studietiden. Under 16 veckors Lärande i arbete skaffar du dig värdefull erfarenhet och utvecklar din yrkeskunskap.
Under utbildningen träffar du framstående branschprofiler som föreläsare, vilket ger dig direkt insikt i yrkeslivet och skapar unika karriärmöjligheter både i Sverige och internationellt.
5 februari Antagning öppnar
31 maj Antagning stänger
5 juni Sista datum för komplettering
10–12 juni Särskilt prov. Kallelse kommer separat
Mitten av juni Besked om antagning
18 augusti Terminen startar
Behörighetskrav:
1. Gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkten ovan.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen (reell kompetens).
Tidigare serveringserfarenhet är meriterande men inget krav
Läs mer på: Utbildning – Yrkeshögskolan. För bedömning av utländsk utbildning och kompetens se: Bedömning av utländsk utbildning och kompetens – Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)
Dokument att bifoga:
– Gymnasiebetyg eller motsvarande
– CV med personnummer och nuvarande adress
– Eventuella arbetsgivarintyg eller utbildningsintyg
Godkända filformat: Word eller PDF (osignerade betyg godkänns ej).
Om du uppfyller behörighetskraven blir du kallad till ett särskilt prov på Restaurangakademien.
Utbildningsinformation
Datum: 18 augusti 2025
Ansökningsperiod: 5 februari – 31 maj 2025
Omfattning: 1 års heltidsstudier (200 YH-poäng), inkl. 16 veckors LIA
Föreläsare: Utbildningens föreläsare är experter inom restaurang, vin och dryck. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Undervisningsspråk: Svenska och engelska
Avgift: Utbildningen är avgiftsfri. Kostnader för kurslitteratur, studiematerial och måltider (3 200 kr/termin inkl. moms)
CSN: Utbildningen berättigar till studiemedel. Ansök hos Centrala studiestödsnämnden CSN
Stipendier: Ett sätt att finansiera delar av din utbildning är att söka stipendier
Antal platser: 35
Plats: Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm
Kontakt: Camilla Ahnström, Utbildningskoordinator
YH 2024-2025 – schema och information
Sagt om utbildningen
Jag rekommenderar utbildningen till de som vill utvecklas inom sin yrkesroll eller helt byta bana i livet.
Pernilla Friari, YH-student HT 2023-VT 2024
Utbildningen ger möjlighet till att skapa nya kontakter och nätverk, som enligt min erfarenhet är bland det viktigaste och roligaste med restaurangbranschen. Oavsett om du är ny i branschen eller vill vidareutbilda dig så är detta en utbildning för dig som verkligen vill satsa på att jobba inom restaurangbranschen. Dessutom får du möjlighet att genomföra två praktikperioder vilket kommer ge dig en ordentligt inblick i verkligheten och stärka din yrkesroll.
Emelie Svensson, krögare Restaurang Agnes & föreläsare på Restaurangakademien
Jag valde att söka utbildningen för att jag vill få en djupare förståelse och kunskap i yrket som sommelier. Utbildningen passar alla oavsett om du har erfarenhet från branschen eller inte. Det viktigaste är att man har ett genuint intresse.
Amanda Kristiansson, YH-student HT 2023-VT 2024
Utbildningen är en unik språngbräda som kommer kunna öppna många dörrar och ett fantastiskt tillfälle till att forma sin egen karriär.
Sören Polonius, chefssommelier Adam & Albin samt föreläsare på Restaurangakademien

Varför välja en yrkesutbildning som sommelier och matsalschef?
Restaurangakademiens yrkeshögskoleutbildning ger dig en formell kompetens och certifiering, vilket är avgörande för att konkurrera om jobb inom branschen. Under utbildningen får du även praktisk erfarenhet och nätverkande möjligheter, vilket ger dig en bra start i din karriär som sommelier och matsalschef.