Ostutbildning

Diplomerad fromager

Ost är ett livsmedel som funnits på våra bord sedan urminnes tider och är känt för sin hållbarhet och mångfald. Vi stöter ofta på ost i olika sammanhang, former och skepnader. Men hur mycket kan du egentligen om historian och kulturen bakom den?

Vår ostbildning är utformad för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom ost och dess värld. Utbildningen passar utmärkt för dig som arbetar inom kök, café, matsal, vinbar, butik, delikatessdisk eller som säljare. Du bör även vara allmänt intresserad av ost och vill fördjupa dina kunskaper inom ämnet.

I utbildningen fokuserar vi främst på ostprovningar och grundläggande teori. Vi djupdyker även i områden så som bete, mjölkdjur, mjölksort, tillverkningstekniker och skillnaderna mellan olika lagringslängder. Du kommer lära dig om ost och dryck i kombination. Utbildningen avslutas med ett skriftligt teoriprov som ligger till grund för en praktisk examen och diplomering. Efter klarad examination är du diplomerad fromage genom Restaurangakademien.  

Ostutbildningens innehåll:

Under utbildningen får du ta del av en omfattande kursplan som täcker alla aspekter av ost:

Tillfälle 1, 18/3

  • Introduktion Provningsmetodik och sensorik
  • Affinörens roll
  • Att mognadslagra ost, ostkvalitet
  • Svenska klassiker
  • Att göra ost i det praktiska

Tillfälle 2, 25/3

  • Genomgång av de olika ”ostfamiljerna/kategorier”
  • Kultur och historia, regioner, märkning, provning
  • Ostar från Frankrike och Schweiz
  • Provning av ostar från övriga världen

Tillfälle 3, 1/4

  • Terroirbegreppet för ost
  • Mjölkprovning av olika sorters komjölk
  • Ostkultur, historia, djurens och mjölkgårdens roll
  • Kultur och historia, regioner märkning, provning
  • Spanska ostar

Tillfälle 4, 8/4

  • Kultur och historia, regioner märkning, provning
  • Italienska ostar
  • Ostservering, att ta ostbrickan till nästa nivå

Tillfälle 5, 29/4 Obs 07:00-19:00

  • Studiebesök Jürss mejeri

Tillfälle 6, 6/5

  • Prov, sensorisk blindprovning
  • Teoriprov
  • Ost och vin i kombination
  • Avslutning och diplomutdelning Ost- och champagnemingel

Kursinformation

Datum: kursstart 18/3 på Restaurangakademien
Tid: Alla dagar (utom tillfälle 5) 9:00-16:00
Föreläsare: Under utbildningens gång får du ta del av vårt breda nätverk av kunniga föreläsare och välkända experter inom ost. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Övrigt: I utbildningen ingår mat, dryck, kursmaterial och diplom efter avlagt teoriprov. Vi har inte möjlighet att anpassa våra utbildningar efter allergier eller specialkost.